Page content

LED strip

LED stripEen LED strip is een smalle band met daarop kleine LED lampjes. LED strips worden vaak gebruikt als algemene verlichting, decoratieve verlichting en accent- of sfeerverlichting en nemen sterk toe aan populariteit. LED strips zien we dan ook steeds vaker terug als koofverlichting, trapverlichting, etc.

Verschillende soorten LED strips

Er bestaan verschillende soorten LED strips. Vaak zijn de toepassing en de lichtkleur belangrijke factoren voor de keuze van een LED strip. Denk dus eerst goed na over waarvoor je een LED strips gebruikt en bedenk daarnaast welke lichtkleur (aantal Kelvin) bij deze toepassing geschikt is. Bekijk onderstaand alle factoren die van belang zijn om rekening mee te houden voor de aanschaf van LED strips.

 • Toepassing
 • Lichtkleur (Kelvin)
 • Lichtopbrengst (Lumen)
 • Lengte
 • Mogelijkheid tot inkorten en/of verlengen
 • Dimbaarheid

Wat is de lichtkleur van een LED strip?

Om de lichtkleur van een LED strip aan te duiden, wordt gerefereerd naar het aantal Kelvin. Het aantal Kelvin geeft aan hoe koel of warm de lichtkleur is. Hierbij wordt uitgegaan van wit licht. Daarnaast bestaan er tevens RGB LED strips die over lichtkleuren beschikken zoals, rood, groen en blauw.

Waarvoor wordt een LED strip gebruikt?

Een LED strip wordt zoals eerder aangegeven vaak gebruikt als koofverlichting of trapverlichting. Echter daarnaast worden LED strips tevens vaak toegepast achter de televisie, rondom een spiegel, in een kast, onder het aanrechtblad, onder keukenkastjes en in een verlaagd plafond.

LED strips voor binnen en buiten

Alle LED strips kunnen in binnen gebruikt worden. LED strips die speciaal voor buiten zijn gemaakt, kunnen natuurlijk tevens binnen gebruikt worden. Wil je een LED strip buiten of in een vochtige ruimte gebruiken? Houd er dan wel rekening mee dat deze aan een bepaalde IP-waarde dient te voldoen. Een IP-waarde van minimaal 44 volstaat om de strip buiten te gebruiken. Houd er daarnaast rekening mee dat het LED profiel, hiermee monteer je de LED strip op nette wijze af, tevens geanodiseerd dient te zijn zodat deze niet gaat roesten.

Waarvan is een LED strip gemaakt?

Een LED strip bestaat als het ware uit een flexibele printplaat waarop kleine LED lampjes zitten. Over de strip zit een silicone laag zodat deze stof en waterbestendig is.

De lengte van een LED strip

LED strips zijn vaak per meter, per 5 meter, per 20 meter of per 50 meter te koop. Vaak is een LED strip dus per meter of een veelvoud hiervan te koop. Voor het inkorten of verlengen van een strip hoeft niet perse 1 meter aangehouden te worden. Dit kan vaak ook nauwkeuriger. Op de strip zelf staan knipmarkeringen die aangegeven op welke lengte en strip ingekort kan worden of met welke lengte je een strip kunt verlengen. Deze punten worden ook wel soldeerpunten genoemd en het stukje LED strip tussen de soldeerpunten wordt een segment genoemd. Een strip kun je enkel per segment inkorten.

Hoe kort je een LED strip in?

Het inkorten van een LED strip is vrij eenvoudig. Let echter wel op dat je een LED strip niet op iedere plek kunt inkorten. Op de strip wordt met een knipmarkering aangegeven waar je een strip kunt afknippen. Knip je de LED strip op een andere plek af? Dan is de kans groot dat een deel van de LED lampjes het niet doen. Het is afhankelijk van het type LED strip hoe nauwkeurig je de strip kunt inkorten. Echter vaak staat om de 5 of 10 centimeter een knipmarkering. De strip kan eenvoudig met een schaar worden ingekort op de aangegeven markeringen.

LED strip afknippen en hergebruiken

Heb je een deel van een LED strip afgeknipt? Dan kan het afgeknipte deel gewoon nog worden gebruikt. Gebruik een stekker of een koppelstuk om het afgeknipte deel van de LED strip te hergebruiken.

Hoe verleng je een LED strip?

Wil je een LED strip verlengen? In principe is het vrij eenvoudig om meerdere strips aan elkaar te koppelen. Dit gebeurt meestal met behulp van solderen of een verbindingsstuk. Waar echter rekening mee gehouden dient te worden is dat een strip gemaakt is om een bepaalde hoeveelheid stroom te voeren. Wanneer een extra strip aan een bestaande LED strip wordt gekoppeld, is de kans groot dat de LED strip minder licht geeft dan voorheen. In het begin van de LED strip is dit nog niet heel duidelijk zichtbaar. Echter hoe verder je richting het einde van de strip komt des te minder licht de lampjes op de LED strip geven. Probleem hierbij is dat de LED driver niet meer geschikt is voor de LED strip met een langere lengte. Om een LED strip op optimale wijze te verlengen dient dus de juiste LED driver gebruikt te worden.

Welke LED driver heb je nodig voor een LED strip?

Welke LED voeding je nodig hebt voor je LED strip is afhankelijk van hoeveel stroom de LED strip voert. Het is belangrijk dat de LED voeding het maximale stroomverbruik aan kan. Kijk dus niet naar hoeveel stroom een strip verbruikt wanneer deze kan worden gedimd en deze niet op de volle lichtsterkte staat. Ook bepaalde kleuren bij een RGB LED strip verbruiken minder stroom. Houd dit dan ook buiten beschouwing.

Met een eenvoudige rekensom, bepaal je welke voeding je nodig hebt, zie onderstaande.

 • Stap 1. Vermenigvuldig het aantal meter LED strip met het vermogen (aantal Watt) per meter van de LED strip.
 • Stap 2. Tel daar 10% bij op.
 • Stap 3. Deel de uitkomst door het voltage van de LED strip. Je komt vervolgens uit op de benodigde stroomsterkte (Ampère) voor de voeding.

Voorbeeld

Je koopt een dimbare LED strip met een warm witte lichtkleur, 30 LED lampjes per meter, 12 Volt en 5 meter lang.

 • Stap 1. 5 (meter) x 4,8 Watt per meter =  24
 • Stap 2. 24 x 10% + 24 = 26,4
 • Stap 3. 26,4 / 12 (Volt) = 2,2 Ampère

LED strips kopen

Bekijk verschillende LED strips en LED profielen.

Comment Section

0 reacties op “LED strip

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: